Spoedgevallen

Indien u met spoed een afspraak nodig heeft in onze praktijk, belt u dan op werkdagen ’s ochtends direct om 08.00 uur. Wij zullen u zo snel mogelijk een afspraak aanbieden. 

Bij ernstige pijnklachten of een ongeval buiten de openingstijden van onze praktijk kunt u bellen met de Tandartsen Spoed Praktijk.
Het telefoonnummer is 0900-8602.

Maandag t/m donderdag van 08.00 – 19.00 uur en vrijdagochtend van 08.00 – 14.00 uur zal de dienst in Amersfoort en omstreken verzorgd worden. De Tandartsen Spoed Praktijk zal u doorverwijzen naar de dienstdoende tandarts.

Maandag t/m donderdag vanaf 19.00 uur wordt u doorverwezen naar de Tandarts Spoedpraktijk in het Antonius Ziekenhuis in Utrecht.

Van vrijdagmiddag vanaf 14.00 uur tot maandagochtend 8.00 uur en op nationale feestdagen wordt u doorverwezen naar de Tandarts Spoedpraktijk in het Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

U dient ten alle tijden eerst contact op te nemen met de centrale doktersdienst.

Neem direct contact op bij:

  • Zeer acute pijnklachten met zwelling
  • Trauma door ongeval
  • Nabloeding
  • Losgekomen of afgebroken tand

Is de tand helemaal losgekomen?

Stap 1
Zoek de tand snel op en pak de tand vast bij de kroon, het deel van de tand dat normaal boven het tandvlees zichtbaar is. Kom liever niet aan de wortel van de tand. Als je aan de wortel komt is de kans kleiner dat de tand weer wil hechten in de kaak.

Stap 2
Spoel de tand schoon in een bakje melk. Als er geen melk voorhanden is, kan de tand schoongelikt of gezogen. Gebruik geen water omdat de nog levende cellen van het wortelvlies dit vaak niet overleven. Poets de tand niet schoon met een borsteltje of een schoonmaakmiddel.

Stap 3
Het is het beste de tand terug te plaatsen in de kaak. Lukt dit niet, zorg dan in elk geval dat hij vochtig blijft. De tand mag in geen geval uitdrogen. Is de tand langer dan een half uur droog geweest, dan kan hij nauwelijks meer met succes worden teruggezet.

Bewaar de tand dus nooit in een zakdoek of doosje tot aan het bezoek aan de tandarts.
Het beste is de tand in een beker met melk te doen. Als er geen melk in de buurt is, kan de tand ook los in de mond worden bewaard, bij voorkeur in de ruimte tussen de kiezen en de wang. Ga altijd direct naar de tandarts!

NB: een melktand mag nooit worden teruggeplaatst, omdat dit het gebit permanent kan beschadigen.